Har dit barn gavn af et klip af tungebåndet?

14 juni 2022
Lykke Holzmann Søby

advertorial

Det er typisk spædbørn, der har svært ved at spise som kan få brug for et klip i tungebåndet. Men det kan også vise sig at blive nødvendig med et indgreb lidt senere i livet. Herunder er nogle eksempler på hvornår et klip i tungebåndet, kan være nødvendigt for et lidt større barn.

Ved fødslen

En baby født med et stramt tungebånd kan have problemer med amningen, da de ikke kan sutte og synke korrekt. Nogle babyer med stramt tungebånd kan fint amme, men det skyldes variationer i moderens anatomi og mælkeforsyning.

Vi siger, at moderen “kompenserer” for barnet, når det er i stand til at amme uden problemer. Mange mødre vil kæmpe for at med deres tungebundne baby, og de har svært ved at producere mælk på grund af babys manglende evne til at skabe feedback til at lave mere mælk. Babyer der har problemer med tungebåndet, bliver ofte mundpustere. Det kan skabe e problemer, efterhånden som de vokser.

Et mere umiddelbart problem, det skaber hos babyer, er vejrtrækningsproblemer, såsom at gispe efter vejret. Luftvejsproblemer starter meget tidligt i livet for tungebundne mennesker.

Klip af tungebånd

Barnet på seks måneder

Den næste periode, hvor problemer er almindeligt set, opstår på omkring seks måneder til et år, når fast føde introduceres. Tungen skal flytte maden rundt i munden. Men med tungebåndsproblemer er denne funktion forringet. Lige før maden sluges, bliver maden spredt ud over den bagerste del af tungen, hvilket fører til kvælning.

Ofte bliver dette forvekslet med at være en kræsen spiser, da barnet måske nægter at spise kød eller grøntsager, men faktisk foretrækker de bare blød mad. Dette er igen et større problem. En af tungens største funktioner er at styre væksten og udviklingen af ​​ansigtets kæber og luftveje, og hvis den ikke sluges ordentligt, ændres væksten. Men når du tilføjer bløde fødevarer, forværrer du problemerne.

At tygge RIGTIG mad er den næststørste drivkraft for vækst for god ansigts-, kæbe- og luftvejsudvikling. At spise for meget blød mad eller forarbejdede fødevarer kan føre til mindre ansigt, kæber og luftveje, og det vil øge risikoen for hulrum, refluks og systemisk betændelse!

Barnet på ca. 2 år

Et almindeligt tegn på tungebinding hos små børn er forsinket tale. Mellem atten måneder og to år kan du bemærke, at dit barn ikke taler så meget som deres jævnaldrende eller ikke er så velformuleret. Nogle gange vil barnet blive frustreret over, at det ikke kan kommunikere og give raserianfald.

En diagnose med stramt tungebånd kan overses, da forældre kan antage, at deres barn har adfærdsproblemer, uden at indse, at dette skyldes et taleproblem.

Flere Nyheder